20 Ocak 2014 Pazartesi

JK FLİP-FLOP İLE ÜÇ YARIŞMACI VE SUNUCU BUTON DEVRESİ TASARIMI

  Merhaba arkadaşlar bugünkü çalışmamız bir lojik devre tasarımı olacak.Tasarımını yapacağımız devreyi anlatalım hemen.Devrede 3 adet yarışmacı butonu (A,B ve C butonları)  ve 1 adet sunucu butonu (D butonu)  yer alacak. Çıkış olarak 3 adet yarışmacı ledleri bulunacaktır. Yarışmacılardan hangisi butona önce basarsa o yarışmacının ledi yanacak ve bir yarışmacının ledi yanıyor iken diğer yarışmacılar butonlarına bassa dahi ledleri yanmayacak. Sunucu butonuna basıldığında ise ilk butona basan yarışmacının ledi sönecek ilk duruma dönülecek.
  Devrede JK flip-floplar kullandık.Asıl devremize geçmeden önce biraz JK flip-flobu inceleyelim.JK flip-flop ve iç devresi şu şekildedir.




    


  JK flop-flobun çalışması için clock girişine düşen kenarlı clock sinyali uygulamak gerekir.Çalışma tablosu şu şekildedir.



   Preset ve Clear , J - K girişlerinden bağımsız olarak çıkışı kontrol eden girişlerdir.Preset ve clear girişleri  "0" da aktiftir. 
   Preset='0' ve clear='1' ise çıkış set edilir.
   Preset='1' ve clear='0' ise çıkış reset edilir.
   Preset='0' ve clear='0' ise istenmeyen bir durumdur.Ve bu durumda Q ve Q'nun evriği her ikiside '1' olur.
   Preset='1' ve clear='1' olursa çıkış J ve K girişlerinden kontrol edilir.

  Şimdi tasarımını yaptığımız devreye bakalım ve devrenin çalışmasını inceleyelim.





   Devremizde yarışmacı butonları (A,B ve C butonları) JK flip-flopların clock girişlerine bağlanmıştır. Yarışmacı butonlarına basılı değilken (buton açıkken) clock girişi üzerine 5V ,basılı iken(buton kapalı iken) clock girişiüzerine 0V düşer.Böylece butonlara basıldığı zaman clock'a 5V'dan 0V'a düşen sinyal gider.K girişleri hep '0' dır. J girişlerinin hepsi devreye ilk enerji verildiğinde '1' dir.Ayrıca clear girişlerine bağlanan kondansatörler devreye ilk enerji verildiğinde kısa devre olur. Böylece ilk anda bütün JK flip-flopların çıkışı reset konumundadır(ledler yanmaz ilk enerji verildiğinde).İlk hangi yarışmacı butonuna basarsa kendi çıkışını set yapar ve o yarışmacının ledi yanar.Ayrıca butona ilk basan yarışmacı diğer iki yarışmacının JK flip-flobunun J girişlerini exnor kapısı sayesinde '0' yapar.Böylece diğer iki JK flip-flobun girişleri J='0' ve K='0' olur.JKflip-flobun J ve K girişlerinin ikiside '0' ise eski konumunu saklar.Böylece diğer yarışmacılar butonlarına bassalar bile eski konumlarını saklarlar ve ledleri yanmaz. Sunucu butonuna (D butonu) basıldığında ise bütün JK fllip-flopların çıkışı temizlenir(resetlenir) ve ilk duruma geri dönülür.
  Bu çalışmamız teorik oldu ama pratikte uygulanabilir.İlgilenen arkadaşlara başarılar dilerim...
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder