30 Aralık 2013 Pazartesi

LCD GÖSTERGELİ 0-12.5V AYARLI VOLTAJ REGÜLATÖRÜ

   Merhaba arkadaşlar bugünkü projemiz 16x2 lcd göstergeye sahip 0-12V voltaj regülatörü yapmak olacak.Öncelikle regülatör devremizi inceleyelim.Daha sonra ise pic16F877A ile 16x2 karakter lcd'yi inceleyeceğiz.
  İyi bir güç kaynağı dış etkenlerden etkilenmeden çıkışındaki voltajı sabit tutabilmelidir.Bu dış etkenlerden birisi de çıkışa bağlı yükte meydana gelen değişimlerdir. Regülatör devresi çıkıştaki yük değişimlerine karşılık çıkış gerilimini sabit tutar.Güç kaynaklarının çıkış gerilimini sabit tutma işlemine regülasyon ,bu iş için kullanılan devrelerede regülatör devreleri denir. Tabi regülasyon işleminden önce doğrultma işlemi vardır.Bizim devremizde köprü tip doğrultucu ile tam dalga doğrultma işlemi gerçekleşmektedir.





 İlk önce bir trafo ile 220V şebeke voltajı 18V'a düşürülmüştür.Tabi bu 18V  AC voltajın efektif(rms) değeridir.Voltajın tepe değeri ise şu şekilde hesaplanır:


Vp=Vrms x 1.414
Vp=18x1.414=25.45V

  Daha sonra ise trafonun çıkışındaki voltaj köprü diyottan geçirilerek doğrultulmuştur. 





   Doğrultulan sinyal ise 10000 µF  kondansatör ile filtrelenmiştir ve tam bir DC voltaja dönüştürülmüştür.Kondansatörün kapasitesi ne kadar büyük seçilirse o kadar iyidir çünkü kondasatör 5τ sürede şarj-deşarj  olur ve τ =RxC dir.Buna göre kondansatörün kapasitesi büyük seçilirse kondonsatörün deşarjı bitmeden hemen şarja geçer böylece  iyi bir  DC voltaj elde etmiş oluruz.




   Regülatör devresinde MJ3001 güç transistörü ve BC237 npn transistörleri kullanılmıştır. Transistörlerin akım kazancı sağlama özelliğinden yararlanarak regülatör devremizin çıkış voltajında kararlılık sağlanmıştır.Böylece çıkışa bağladığımız yükteki değişimlere karşın çıkış voltajımızda herhangi bir değişiklik (voltaj düşümü) oluşmamıştır.
     MJ3001 ve BC237 transistörlerimiz:







   MJ3001 güç transistörünün içinde darlington bağlantısı bulunmaktadır.Böylece devremizde harici bir darlington kurmamıza gerek kalmamıştır.




    Aşağıda genel devre verilmiştir.Devreden de görüldüğü gibi regülatör devresinin çıkışına bir 50KΩ'luk pot bağlanıp potun ortadaki  bacağı 0-5 volt arasında değişim sağlayacak şekilde pot ayarlanmıştır.Daha sonra ise bu potun orta bacağı PİC16f877A 'nın AN0 bacağına bağlanmıştır.AN0 üzerinden, analog olan voltaj dijital bir dataya dönüştürülüp 16x2 karakter lcd'ye yazdırılmıştır.Program CCS C'de yazılmıştır.
Kodlar aşağıda yer almaktadır.
    NOT: PİC16f877A'nınAN0 bacağına doğrudan 12V'luk çıkışı vermek pic'e zarar vereceğinden 50KΩ'luk pot kullanılmıştır.Çünkü pic lojik 0 olan 0V , lojik 1 olan 5V ve bu değerler arasında sağlıklı bir şekilde çalışır.



 Şimdide program kodlarını inceleyelim.

/////////
#include "C:\Users\asus\Desktop\ders\regülatör\regulator_gosterge.h"
#include <lcd.c>  

void main()
{
    int16 digital_volt;
    float analog_volt;
   setup_adc_ports(ALL_ANALOG);
   setup_adc(ADC_CLOCK_INTERNAL);
   setup_psp(PSP_DISABLED);
   setup_spi(SPI_SS_DISABLED);
   setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
   setup_timer_1(T1_DISABLED);
   setup_timer_2(T2_DISABLED,0,1);
   setup_comparator(NC_NC_NC_NC);
   setup_vref(FALSE);

   set_tris_d(0x00); 
   set_tris_a(0xFF);
   output_d(0x00);
   lcd_init();  
   lcd_gotoxy(1,1); 
   While(true){
   set_adc_channel(0);  
   delay_us(10);  
   digital_volt=read_adc(); 
   analog_volt=digital_volt*(0.0122189638);  
   printf(lcd_putc,"VOLTAJ=%.3fV",analog_volt);
   delay_ms(300);
   if(analog_volt>=10) printf(lcd_putc,"\f");  
   lcd_gotoxy(1,1); 
   
   }
}

/////////
 Daha önceki projelerde de lcd kullanmıştık .Kodları anlayacağınızı ümit ediyorum.

  Proje çalışmasından birkaç fotoğraf:








 Ve projenin çalışır hali:

                                









   İlgilenen arkadaşlara kolay gelsin.Başarılar dilerim hepinize...

1 yorum:

  1. Öncelikle merhabalar. Bu yazıyı yazalı bayağı olmuş. Belki cevap verirsiniz diye sorumu sorayım dedim. Şimdi bende eski bilgisayarımdan kalma power supply var. Onu ufak çaplı işlerimde güç kaynağı olarak kullanıyorum. Fakat ben bunun voltaj çıkışını bu proje benzeri ayarlamak istiyorum. Güç kaynağı Dc 24v.a kadar güç veriyor. Ben ayarlamayı 0-24v arası yapmak istiyorum. Bu devreyi kullanabilirmiyim? Kullanılıyorsa ne gibi değişiklikler yapmam gerek? Bir de ben pic programlamaktan anlamıyorum. Öğrensem de elimde pic programlama ekipmanı yok. Ben o lcd ekran yerine basit piyasa da voltaj ve amper gösteren dijital 3 rakamlı volt metrelerden var. O lcd ekran yerine onu kullanmam mümkünmü.Yani o ayrı olan lcd ekran devresini kullanmasam olur mu? Cevap verirsen sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil