1 Aralık 2015 Salı

KABLOSUZ HABERLEŞMELİ DOKUNMATİK GRAFİK LCD

      Merhabalar... 
     Bu projemizde dokunmatik grafik lcd kullanımını göreceğiz. Dokunmatik glcd de çizim yapıp daha sonra bu çizimi RF kablosuz haberleşme modülleri aracılığıyla başka bir glcd ye göndereceğiz. Aşağıdaki 128x64 Winstar  marka WG12864C model dokunmatik panelli glcd kullanacağız. Bir grafik lcd'nin karekter lcd'den farkı üzerinde bulunan bütün piksellere ulaşılabilmesi ve kontrol edilebilmesidir.




    İlk önce kulandığımız rezistif dokunmatik panelin çalışma prensibini öğrenelim. Bir rezistif dokunmatik panel iç tarafı dirençli katmanlar olan karşılıklı iki sert şeffaf folyodan oluşur. Bu katmanların direnci genelde 1Kohm'u aşmaz. Panellerin karşılıklı kenarları (right, top, left, bottom) bir flat kablo ile kullanıcıya sunulmuştur.
     Dokunmatik panelde dokunulan noktanın koordintları iki adımda belirlenir. İlk önce X koordinatı daha sonra Y koordinatı belirlenir. X koordinatını belirlemek için üst paneldeki left kenarına 0V ve right kenarına besleme voltajı +5V verilir. Böylece ekranın farklı noktalarına dokunulduğunda farklı voltaj değerleri elde edilir yani bir voltaj bölücü oluşur. Bu voltaj değeri alt panelin bottom kenarından okunur. Bottom kenarın dan okunan voltaj değeri dokunulan X konumuna göre 0-5V aralığında olur. Left kanarına yakın noktalara dokunulduğunda 0V civarı değer okunur, bu kenardan uzaklaştıkça okunan değer artar ve nihai olarak Right kenarına yakın noktalarda 5V civarı değer okunur.  Y koordinatını belirlemek için ise alt paneldeki bottom kenarına 0V ve top kenarına besleme voltajı +5V verilir.


    WG12864C model grafik lcd'nin pin konfigürasyonu ve açıklamaları tabloda belirtilmiştir.


     128x64 glcd nin sayfa düzeni aşağıdaki gibidir. 
  MikroC de GLCD fonksiyonlarının büyük bir kısmı yukarıda düzene göre çalışmaktadır. Bu fonksiyonları MikroC PRO for PIC derleyicisinin glcd kütüphanesinden inceleyebilirsiniz.
   Grafik lcd'ler arasında kablosuz haberleşme için aşağıda gösterilen 433,92MHz RF alıcı-verici modül kullanılmıştır.

    Bu modülleri daha önce RF ALICI VERİCİ İLE UZAKTAN KUMANDALI ARABA  projemizde anlatmıştık. Modüllerin çalışması prensibini önceki projemizden öğrenebilirsiniz.
     Projemizin verici ve alıcı kısımları devre şeması aşağıdadır.


 
     Programımızda Glcd, Touchpanel ve UART kütüphanelerini kullandık. MikroC'nin Touchpanel kütüphanesinde örnek program yer almaktadır.
      Proje çalışmaları esnasında ki fotoğraflar aşağıdaki gibidir.
     
                   

     Projenin nihai durumunu videodan izleyebilirsiniz.



   İyi günler dilerim...

5 yorum:

  1. Merhaba elimde aynı LCD ekrandan bulunmakta ve bu projeyi yapicam.Ben arduino ile yaparım diye düşündüm ama pıc daha mi kolay olur sizce bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ben arduino kullanmıyorum. Pic mikrodenetleyici tercih ediyorum. Kolay yada zor olur diye birşey söyleyemiceğim. Ama mikroC PRO for PIC derleyicisini kullanıyorum ve bu derleyicide grafik lcd ve touchpanel kütüphaneleri mevcuttur. İyi günler. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  3. Eser Bey ben de aynı projeyi yapmak istiyorum. Kullandığınız PIC16F887A mı? Bi de bu devrenin PIC kodlarını nasıl elde edebiliriz ?

    YanıtlaSil
  4. Şemada yanlış yazmışım, PIC16F877A kullandım. mikroC PRO for PIC derleyicisinin glcd ve touchpanel kütüphanelerini inceleyip daha sonra programınızı geliştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil